Voor de goede orde
Handhaven van regels en wetten
1st edition | 2015 | Hannie Raaff“Zacht waar het kan, hard waar het moet” is hoe de overheid goede handhaving typeert. Handhavers zijn daarom generalisten: ze werken in een juridisch kader, bezitten communicatieve vaardigheden en hebben oog voor de positie van de individuele regelovertreder. Voor de goede orde behandelt de problemen waarvoor professionals met een handhavende functie dagelijks voor komen te staan. Kies je voor een straffende of juist een dienstverlenende aanpak? Hoe houd je rekening met diversiteit en situationele verschillen?
In vier delen bespreekt Voor de goede orde de volgende onderwerpen: de plaats van handhaving in beleid en wetten; het dagelijks werk van handhavers; theorieën die verklaren waarom mensen zich niet (of wel) aan regels houden; gespreksmodellen; de persoonlijke kwaliteiten van handhavers. Het boek geeft naast theoretische inzicht vooral praktische handvatten en bevat vele aansprekende voorbeelden uit zowel de sociale- als de juridische praktijk.
De verbinding tussen theorie en praktijk maakt Voor de goede orde zeer geschikt voor studenten HBO-Rechten, Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD), Social Work en Integrale Veiligheidskunde. Professionals met een handhavende functie kunnen dit boek gebruiken voor bijscholing.
Docentenhandreiking
Voor docenten is een docentenhandreiking beschikbaar: handreiking Voor de goede orde
Hannie Raaff was docent aan de opleidingen SJD, HJO en MWD van Zuyd Hogeschool. Daarvoor was ze werkzaam als jongerenwerkster, maatschappelijk werkster en preventiemedewerker in de verslavingszorg. Samen met Jacqueline de Savornin Lohman schreef ze het boek In de frontlinie tussen hulp en recht.
''Mijn collega’s en ik werken met plezier met ‘voor de goede orde’ in het kader van de minor toezicht, straffen en gedrag van de Hogeschool van Amsterdam.''
- Arnt Mein, lector legal management HvA.