Praktijkboek presentie
1e druk | 2019 | Elly Beurskens, Marije van der Linde, Andries BaartHet bevorderen van een inclusieve samenleving waarin men omziet naar, en zorgdraagt voor elkaar, met in het bijzonder aandacht voor diegenen die het meest kwetsbaar zijn, dat is het doel van presentie. De presentiebenadering streeft ernaar om te zijn ‘met’ mensen die zijn aangewezen op professionele steun om er zo ‘voor’ hen te kunnen zijn. Het Praktijkboek presentie geeft studenten en professionals inzicht in de presentiebenadering over de volle breedte.
Het boek bespreekt de thema’s die binnen de presentiebenadering een centrale rol spelen en de manier waarop deze thema’s in de praktijk kunnen worden uitgewerkt. Aandacht voor en toewijding aan de cliënt, en het belang van relationeel werken staan centraal. De uitgave biedt de (aankomend) professional taal, concepten en praktische handvatten om het eigen vak op een presente, professionele en menslievende manier uit te voeren en daarop te reflecteren, binnen het eigen specifieke werkveld en de eigen vakbekwaamheid.
Voor wie
Het Praktijkboek presentie is geschreven voor studenten van hbo-opleidingen op het gebied van zorg en welzijn en voor alle professionals die praktische invulling willen geven aan presentie.
-------------------------------------------------------------------------------
‘Goede werkers leggen niet vast wat ‘het’ betekent en hoe ‘het’ moet. Ze houden hun interpretatie vloeibaar.’
Snap hoe het werkt in het hoofd en hart van je zorgontvanger
Andries Baart is de geestelijk vader van de presentietheorie. Deze benadering in de zorg en dienstverlening legt de nadruk op aanwezigheid, relatie en attentie. Onlangs verscheen zijn essay Wij moeten het zeggen. Een goed moment om de auteur te spreken. Lees interview >
Docenten die Praktijkboek presentie verplicht hebben voorgeschreven, kunnen een gratis docentenhandleiding aanvragen.
Docentenmateriaal aanvragenElly Beurskens is als staflid bij de Stichting Presentie verantwoordelijk voor cursussen en scholing.
Marije van der Linde is als staflid van Stichting Presentie betrokken bij veranderprocessen in organisaties die presentie in hun praktijken willen vormgeven.
Andries Baart is buitengewoon hoogleraar aan de North-West University in Zuid-Afrika en sinds 2018 visiting professor aan het UMC Utrecht, afdeling psychiatrie. Hij is geestelijk vader van de presentietheorie en oprichter van de Stichting Presentie.
'Typische presentietermen als aansluiten en afstemmen, relationeel werken, scharrelruime, verdunde ernst, als een vriend, praktische wijsheid en de latende modus komen in dit boek tot leven. Zelfs het zorg-ethisch model waarin de invalshoeken van de zorgontvanger, zorgverlener en de zorginstelling worden samengebracht wordt in dit boek op zo'n manier inzichtelijk gemaakt dat wat eerst nodeloos complex leek, plotseling vanzelfsprekend blijkt.' - Vakblad Sociaal Werk, oktober 2020