Seksuele vorming en diversiteit
Inclusieve burgerschapsvorming op school
1e druk | 2019 | Mathieu HeemelaarScholen hebben de taak te zorgen voor een sociaal veilig klimaat in en om de school en aandacht te besteden aan seksuele vorming, seksuele diversiteit en genderdiversiteit. Uit onderzoek van de onderwijsinspectie in het po en vo blijkt dat scholen over het algemeen weliswaar aandacht schenken aan deze onderwerpen, maar vaak beperkt in omvang en weinig planmatig gestuurd. De politiek geeft duidelijk richting: op basis van de uitkomsten zullen de kerndoelen in 2019 worden aangescherpt. De kennisbasissen voor pabo’s en tweedegraadsdocentenopleidingen zijn hierop al aangepast. Seksuele vorming en diversiteit anticipeert op deze veranderingen in het onderwijs en bereidt (aankomende) leraren voor op het onderwijs van de toekomst. Met dit boek leer je les te geven in lhbti-inclusieve seksuele vorming.
Seksuele vorming en diversiteit is het eerste boek dat een kennisbasis biedt voor effectieve seksuele en relationele vorming waarin seksuele en genderdiversiteit centraal staat. Ook wordt er ruimschoots informatie gegeven over de seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren. Doel van dit boek is het bevorderen van een gezonde seksuele en relationele ontwikkeling bij alle leerlingen en het verhogen van respect voor lhbti-leerlingen én leraren op school.
Seksuele vorming en diversiteit helpt (aankomende) leraren hoe om te gaan met de verscheidenheid aan waarden die leerlingen van huis uit meekrijgen en hoe seksualiteit en seksuele diversiteit bespreekbaar te maken in de klas.
Dit boek is bestemd als basiskennis voor de tweedegraads lerarenopleidingen en de pabo. Het is ook geschikt voor gebruik bij de universitaire opleiding tot leraar basisonderwijs en masteropleidingen zoals pedagogiek en professioneel meesterschap.
Beluister hier de podcast over gender in het onderwijs van Jan Jaap Hubeek. Als je dochter al vroeg aangeeft dat ze een jongetje wil worden. Wat doet dat met jou? Hoe beweeg je je dan in het onderwijs? Deze moeder, en onderwijsprofessional, vertelt haar verhaal en beschouwing over het onderwijs in relatie tot haar dochter.
Mathieu Heemelaar is docent seksualiteit en intimiteit bij de opleidingen Pabo, Social Work en Pedagogiek van de Haagse Hogeschool. Naast zijn werk als hogeschooldocent heeft hij een adviespraktijk seksualiteit voor onderwijs- en hulpverleningsinstellingen.
'Dit past in de burgerschapslessen die de overheid van scholen vereist.' Tijdschrift Naar School! - zomereditie 2019, nummer 19
‘Het is een 'open' vormgegeven boek dat inhoudelijk ingangen biedt voor gesprek. De inleiding biedt een goede inhoudelijke basis voor wie onvoldoende voorkennis heeft op het gebied van (verdraagzaamheid jegens) seksuele vorming en diversiteit. Vervolgens is het een aanleiding om met studenten in gesprek te gaan a.d.h.v. jeugdliteratuur, actualiteiten en filmfragmenten.’ – docent Fontys Hogescholen, 17 juni 2019
'In Seksuele Vorming en Diversiteit wordt de thematiek op een brede wijze van hetero tot LHBTIQ+ beschreven. Het geeft studenten en docenten concrete handvatten om er in de praktijk mee aan de slag te gaan. Er is een heldere doorgaande leerlijn beschreven waardoor het voor leerkrachten van groep 8 inzichtelijk wordt wat er daarna gebeurt. Het boek en de bijhorende website bieden praktische en inzicht gevende oefeningen, inspirerend en bruikbaar film- en werkmateriaal én tips voor in de praktijk. Dit boek staat op de literatuurlijst van de Pabo HvA.' - 22 januari 2020